Természettudományos projekt a Domspatzen növendékeivel

Regensburger Domspatzen és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola közös természettudományos projektje

Budapest, 2018. április 14-18.

Regensburg, 2018. június 23-27.

2015-ben kezdődött el az a munka, melynek célja, hogy a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és a Regensburger Domspatzen között a zenei mellett hosszú távú természettudományos együttműködés alakuljon ki.  2017-ben a Spidronok témakörében dolgoztunk együtt.  Ebben az esztendőben a projekt témája: a periodikus és nemperiodikus,  hézagmentes térkitöltések megvalósítási lehetőségei, számítógépes animációk készítése, és síkbeli aperiodikus mozaik készítése.

A természettudományos együttműködés irányítói: René Grünbauer és dr. Frigyesi Miklós.

2018 áprilisában Berthold Wahl igazgató úr vezetésével 14 diák és 2 tanár érkezett Budapestre.  Júniusban a Kórusiskolából 12 diák és 3 tanár utazik Regensburgba.

A budapesti forduló eredményesen zárult.  A magyar diákok német és angol nyelvű prezentációkat tartottak. „Helyünk a világban” címmel egy installációt is készítettek diákjaink iskolánk lépcsőházában. Három idővonal mellett a Naprendszer bizonyos értelemben mérethű modelljét állítottuk ki, természetesen képekkel és magyarázó ábrákkal kísérve a képzeletbeli utazást.  A kiállítás decemberig lesz látható.

Az együttműködést támogató Deutsche Telekom ajándékokat is küldött nekünk: egy 3D nyomtatót és egy ezzel kompatibilis laptopot.  Ezeknek az átadására ünnepélyes keretek között, a jubileumi „Ki mit tud?” gálakoncert keretében került sor.  Igyekeztünk gazdag programot biztosítani vendégeinknek: a főváros nevezetességeinek meglátogatása mellett jártunk Visegrádon, Esztergomban, Balatonfüreden, Tihanyban és Veszprémben.

Júniusban Regensburg felé megállunk majd Linzben, mert az ottani Ars Electronica múzeumban került kiállításra az a pályamű, ami a tavalyi közös projektünk alapján, a Spidronok témakörében készült és a regensburgi diákok első díjat nyertek vele egy nemzetközi versenyen.   Június 25-én és 26-án a Domspatzen informatika termében folytatjuk a közös munkát, ugyanakkor az ottani egyetemen is lesz egy foglalkozás.  A tervek szerint Münchenbe is ellátogatunk.